fredag 9 september 2011

Min rörelse är helt ny och jag säljer så otroligt lite än så länge. Jag slaktade en stut förra hösten och en i våras. Det tar nämligen 22-24 månader innan man uppnår de önskvärda egenskaperna med marmorering i köttet, vilket ger smak och mörhet. Det innebär alltså dubbelt så lång tid som konventionellt uppfödda djur och innebär dubbla kostnader för mig. 
Nu ska jag slakta en kalv, en kviga och en kvigko. Idag har jag redan sex personer som har betalat för var sitt köttpaket, så i skrivande stund är det två paket kvar. De slaktas ut för att jag bara vill behålla de stambokförda djuren. Ambitionen med Angus är att behålla artens ursprungliga egenskaper med lätta kalvningar och goda modersegenskaper. 
Jag säljer bara till vänner och bekanta inom en en radie på ca 5-6 mil, så Stockholm ingår. Jag vill att de som köper kött av mig ska komma ut och hämta sitt kött så att de kan se på plats hur min produktion går till, d v s jag gör tvärtemot de skräckexemplar till köttproducenter som stänger portarna för besökare.
 Jag har valt att namnge mina djur för att markera att min verksamhet skall aldrig bli så stor så att jag inte kan ha ett individuellt förhållningssätt till mina djur. Ja, jag kan berätta mycket mer... men grunden till mitt projekt är att jag i början av nittiotalet fick kraftiga allergiska reaktioner mot de konserverings- och färgämnen som finns i maten. Jag tillhör också den kategori av kvinnor som skar bort allt fett ur min kost i början på nämnda decennium och övergick till light-produkter... Med viktökning och ovan nämnda allergiska reaktioner som följd. Nu lever jag på LCHF-kost (lite kolhydrater, mer fet) som är en striktare variant av GI och mår bra, har mindre besvär av min artros, går ner i vikt samt sover gott om natten.
Men det handlar också om att kunna driva gården vidare på ett vettigt sätt, d v s ett miljövänligt sätt.

torsdag 8 september 2011

Ekologiskt certifierad!

Min uppfödning av Angus och Gotlandsfår är numera certifierad! Jag har valt att EU-certifiera mig. EU: s mål för ekologisk produktion står i artikel 3 i förordning nr 834/2007. 
Det innebär att jag genom Ekologisk produktion ska bidra till ett hållbart jordbruk. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Balansen mellan alla beståndsdelar ska upprätthållas och helst förbättras. 
Min ekologiska produktion ska också bidra till en hög grad av biologisk mångfald, d v s mer fåglar, fjärilar, humlor och andra djur på mina marker. 
Jag ska använda naturresurser som vatten, jord, organiskt material och luft ansvarsfullt. Även energihushållningen på det ekologiska företaget ska vara hållbar och ansvarsfull. 
Reglerna för ekologisk animalieproduktion ska bidra till att uppfylla högt ställda djurskyddskrav. Ändå kan svenska djurskyddsregler vara striktare. 
Ett mål som poängteras tydligt i det ekologiska regelverket är att ekologisk animalieproduktion ska respektera varje djurarts beteendebehov. 
När det gäller de produkter som den ekologiska produktionen ger är målet att jag ska sträva efter att ta fram produkter av hög kvalitet. Konsumenter efterfrågar varor som framställts på ett sätt som inte skadar miljö, människors hälsa, växters sundhet eller djurs hälsa och välbefinnande. Ett viktigt mål för mig är därför att möta konsumenternas efterfrågan på produkter.
















onsdag 7 september 2011

LCHF granskas av Sveriges Radio...


Nu har Sveriges Radio gjort ett reportage som man kaller: "LCHFs baksida och tveksamma finansiering"
Inte första gången näringen skjuter till pengar för att ändra våra kostvanor! Minns ni detta: "Socialstyrelsen vill att vi äter 6-8 skivor bröd om dagen". 
Såväl Socialstyrelsen som Brödinstitutet kämpade mot en minskning av människors brödkonsumtion som pågått oavbrutet sedan 50-talet. Socialstyrelsens experter hade presenterat en rekommendation att svenska folket borde äta mer matbröd för att hålla en balanserad kost. Brödinstitutet såg  allvarligt på den nedåtgående trenden som hotade deras näring. Med den uppseendeväckande kampanjen såg man en möjlighet att förändra människors negativa attityd till matbröd.
Amerikansk majsnäring har sponsrat att folk ska äta majs. Amerikansk sojanäring har sponsrat att folk ska äta soja. Amerikansk vetenäring har sponsrat att folk ska äta vete. Etc... Det hade varit intressant om man lyft fram även detta i radioreportaget.
Några reflektioner: Tomater är en frukt och inte en grönsak. LCHF förespråkar inte specifikt att man ska äta växthusväxande produkter. Köttproduktionen påverkar miljön olika beroende på hur man tar fram köttet. 
Om du äter konventionellt framställt kött där kreaturen proppas med vete, korn och andra sädesslag för att uppnå snabb tillväxt - är det naturligtvis en katastrof, eftersom det innebär att du sätter plogen i marken flera gånger vilket ökar koldioxidutsläpp och utsläpp av andra substanser. Att äta föda baserad på vete, korn, havre, majs etc är av samma skäl inte miljövänligt. Att ploga, harva, så, vattna, bespruta, skörda säd kräver mycket energi och ger stora utsläpp. 
Ekologisk produktion förespråkar att korna ska beta gårdens gräs och utfodras med gårdens hö/ensilage. M a o inga plogar som vänder jorden o därmed släpper ut koldioxid i luften. Betade hagar gör att vi stoppar massdöden av fjärilar och humlor. Betade hagar gör att vi får tillbaka ett rikt växtliv och öppna landskap. Så ät närproducerat, ekologiskt och följ säsongernas utbud!
Själv har jag lidit av metabola symptom (förstadie till diabetes), artros och övervikt. Allt detta försvinner när jag håller mig till en strikt LCHF-kost!